ABS SENSÖRÜ (TEKERLEK HIZ SENSÖRÜ / ABS FREN SENSÖRÜ) NEDİR? ABS SENSÖRÜ NEDİR? TEKERLEK HIZ SENSÖRÜ NEDİR? ABS FREN SENSÖRÜ NEDİR? ABS SENSÖRÜ KAÇ ÇEŞİTTİR? ABS SENSÖRÜ ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR?
ABS sensörü aynı zamanda "tekerlek hız sensörü" ve "ABS fren sensörü" olarak da bilinmektedir. Çoğu yeni nesil araçta, araç güvenliğini sağlamak için ASR , ESP/ VSC gibi sensörlerle etkileşime giren ABS sensörü kullanılır.
Fren sistemine bağlı olarak, bir araçta 1-4 adet arası ABS sensörü bulunabilir
ABS sensörünün icat zamanına bakıldığında oldukça eski zamanlardan beri araçlarda olduğu görülmektedir. İlk olarak 1936 yılında bulunmuş olan ABS sensörü, araçlarda etkili bir fren sistemi kurabilmek adına üretilmiştir. Genel olarak incelendiğinde, ABS sistemi araçların fren gücünü arttırırken bunun yanında sürücüye ekstra bir yol hâkimiyeti kazandırmaktadır. Bu sistem sayesinde araçlar sürüş halindeyken olası bir çarpışma durumuyla karşılaşılması halinde ani fren yapıldığı an araç savrulmayacak ve doğal olarak kontrollü şekilde frenleme yapılacaktır. ABS sensörü ölçme ve temizleme işlemleri sayesinde sisteminizin her zaman etkili çalışmasını sağlayarak araç ve sürücü güvenliği arttırabilirsiniz.
ABS sensörleri aktif ve pasif olmak üzere iki farklı grupta incelenir:
AKTİF TİP ABS SENSÖRLERİ
Aktif tip ABS kullanılan bir ABS sensöründe dış enerji imkanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu enerji kaynakları kendi içerisinde 2 sınıfta incelenir;
1-hall tipi sensör : hall tipi sensörlerde ABS sensörü manyetik alanlar için gerekli olan ayarlamalara bir tepki yaratarak, motor kontrol ünitesine dalga sinyali aracılığıyla voltaj farkını iletmektir. Temassız tespit kullanılırken bu parçanın dönmesine gerek duyulmaz. ABS sensörü düşük hızlarda bile olsa güvenilir bir fren mekanizması oluşturur. Hall tipi sensör sistemi çok düşük hızlarda bile aktif kalır ve oldukça güvenlidir.
2-magneto dirençli sensörler : Magneto dirençli sensör kullanım açısı olarak, ABS sensörü adına en gelişmiş yapıya sahiptir ve bu sistem maliyet olarak diğerlerine sensör sistemlerine göre oldukça pahalıdır. Magneto dirençli sensörler tekerleklerin dönüş yönünü tespit edebilir ve diğer etkenlerle düşünüldüğünde sürüş güvenliği adına daha güçlü sinyal iletimi yapar. ABS sensörü manyetik enkoderin üzerine monte edildikten sonra çapraz yönlü manyetik alan ölçümü yapabilir ve bu sayede tüm değişkenler göz önüne alındığında çok daha hassas bir ölçüm yapılır. Aktif sensörler tcs sistemi için (çekiş kaybı önleme sistemi) hayati bir önem taşımaktadır. ABS sensörleri tekerleğin rotunda yani göbeğinde yer alır. Arkadaş itiş mekanizmalı bazı araçlarda diferansiyel üzerine monte edilir.
PASİF TİP ABS SENSÖRLERİ
Pasif tip sensörler için dişli bir çark gerekmektedir. Bu tip sensörler, aktif sensörlere göre hassasiyete daha az duyarlıdır ve yapı olarak daha büyüktür. Aracın belli bir hıza ulaşmasıyla birlikte sensörler çalışmaya başlar. Basit sistemleri sayesinde kontrolleri kolay ve yapı olarak daha sağlamdır. Bu sensörler hareket doğrultusunu belirleyemez ve ters yönlü çalışamazlar.
Aracimauygun.com Türkiye'nin en hızlı ve en ucuz oto parçalarını sunar. Aynı zamanda
Balata Fişi için linke tıklayarak ilerleyebilirsiniz.