...

    AKÜ NEDİR?  


    Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek depolayan ve ihtiyaç duyulan anlarda bu enerjiyi elektrik enerjisi olarak ileten bir tür depolama aracıdır.

    Çalıştırma, ateşleme ve   aydınlatma ile birlikte asıl temel amacı araç motorunu çalıştırmaktır. Temel olarak bakıldığında akü nedir sorusu; elektrik devresi ile reaksiyona giren kimyasal enerjinin , elektrik enerjisine dönüşümü olarak cevaplanmaktadır. Fakat günümüzde otomotiv sektörünün ilerlemesiyle birlikte üretilen edilen yeni nesil aküler, aynı zamanda elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek depolamakta ve ihtiyaç halinde kullanılabilme ihtiyacını da yerine getirmektedir.   Yeni nesil aküler üst teknolojiye sahip olduğu için geleneksel olarak bakım gerektiren , şarj ve deşarj değişimlerinde yaşanan bozulmaların da önüne geçmiştir.   Yeni ürünlerde eş zamanlı olarak agm adı verilen teknolojileri ve start/stop işlemleriyle daha güçlü performans elde etmektedir  

    Akü nedir ve nasıl çalışır?

    Akülerin çalışma ilkeleri ve süreci, birbirini etkileyen kademeleri kapsar ve bu etki başlangıç, aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma şeklinde gerçekleşir. Bu konu, bir nevi akü nedir tanımıyla bütünleşik durumdadır. Motorun çalışma işleminden sonra, alternatör aracılığıyla araca elektrik verilir. Slı tipli (yani kurşun-asitli aküler) amper cinsinden ölçülebilen yüksek bir patlama enerjisini serbest bırakmak ve ardından   hızlı bir şekilde şarj etmek için dizayn edilmiştir. Bun düzen sadece marş görevini yerine getirmekle kalmayıp, elektrik enerjisini kimyasal olarak depolanma ve gereken anlarda tekrar kullanma vb. Gibi birçok işlevi de yerine getirir. Tüm bu fonksiyonların yanında aküler, aracın elektrik gereksinimleri şarj sisteminden gelen arzı aştığı anlarda, fazladan gereken gücü de sağlar.

    Akü çeşitleri nelerdir?

    Normal şartlarda neredeyse bütün motorlu araçlar için akü kullanılmaktadır. Akü üretiminde kullanılan temel maddeler kurşun ile sülfürik asitten oluştuğu için kurşun-asitli aküler olarak da tanımlanabilir. Motorlu araçlarda kullanılan bütün aküler, akü nedir sorusuna verdiğimiz cevabı oluşturan standart çalışma prensibine sahiptir.

     Kullanım alanlarına göre belirlenen aküler;

    • Otomotiv aküler

    • Stasyoner aküler

    • Traksiyoner aküler


    Olarak gruplara ayrılır.    

     

    Metal cinsine göre ise ;

    kurşun-asitli, demir-nikel, nikel-kadmiyum, gümüş-çinko Aküler mevcuttur  

    Bu aküler kendi aralarında kullanım verimliliği ve performans açısından değişiklik gösterebilirler fakat   günümüzde en sık tercih edilen akü türü kurşun-asitli aküdür. Kurşun-asitli aküler de kendi bünyesinde kuru ve sulu olarak iki alt kategoride incelenmektedir.

    Aracimauygun.com Türkiye'nin en hızlı ve en ucuz oto parçalarını sunar. Aynı zamanda Akü Kutup Başı için linke tıklayarak ilerleyebilirsiniz.
    HEMEN ARA