DİREKSİYON POMPASI (PALETLİ / KANATLI POMPA ) NEDİR ? DİREKSİYON POMPASI NEDİR? PAYETLİ POMPA NEDİR? KANATLI POMPA NEDİR? DİREKSİYON POMPASI NE İŞE YARAR? DİREKSİYON POMPASI ARIZA BELİRTİLERİ NEDİR?
Direksiyon pompası; sürücünün zorlanmadan, araç direksiyonunu hareket ettirmek için hidrolik yardımı ile kolaylaştıran parçadır.
Direksiyon pompası kendi sistemi içerisinde bulunan hazineden hidrolik toplar ve direksiyon dişlisini döndürmek adına hidrolik yardımı ile basınç uygular.
Bu sayede sürücü zorluk yaşamadan direksiyon simidinin hareketleri tekerleklere iletilmiş olur. Hidrolik direksiyon pompası, hareketini kasnak ve kayış yardımı ile motordan alır. Direksiyon pompasının görevi; hareket enerjisini hidrolik enerjisine dönüştürmektir ve bu dönüşüme bağlı olarak yüksek yağ basıncı ortaya çıkmaktadır. Bu sayede sürücü rahatlıkla direksiyon hareketlerini yapabilir.
Günümüzde artan otomotiv bilişimlerinin konfor arttıran en büyük nimetlerinden biri tabi ki de direksiyon kutulardır. Lastiklerin çevrilmesi için harcamanız gereken eforu üreterek direksiyona kolay bir şekilde yön vermenizi sağlar. Günümüzde genellikle iki tip direksiyon pompası kullanılıyor. Bunlar;
- Elektrik destekli direksiyon pompaları
- Hidrolik destekli direksiyon pompaları
Elektrik destekli direksiyon pompaları: günümüzde halk arasında elektromekanik direksiyon pompası olarak da bilinen direksiyon pompaları. Seyir halinde giderken lastiğin dönüş hızında bir azalma olduğu anda tekerleğinde ters orantılı olarak döndürme direncinde bir artış olmaktadır. Yük arttığında, hız azaldığında ve sürtünme katsayısı arttığında direksiyonu çevirebilmek için gereken güç normale göre çok daha fazla olacaktır. Bu güce elektrik destekli direksiyon pompası destek olmaktadır. Direksiyonu çevirmek için harekette bulunduğunuz zaman, elektrik motoru yardımı ile direksiyon milinin döndürme torkunu artar ve dolayısıyla buda sürücünün direksiyonu daha yumuşak bir şekilde çevirmenize yardımcı olur.
Elektrik destekli direksiyon pompa sisteminde araç hızı arttığı sürece direksiyonda otomatik bir şekilde sertleşme olur. Örnek vermek gerekirse 195 km hız ile seyrederken direksiyonu yanlışlıkla biraz fazla döndürürseniz çok yumuşak bir yapıda olduğu için lastikler daha geniş bir açı ile döner ve seyir hızınız yüksek olduğu için devrilme ihtimali söz konusu olur. Elektrik destekli direksiyon pompası bu ve benzeri olayların önüne geçmek için direksiyonu sertleştirir, ani manevra anlarında aracın devrilmesinin engeller.
Hidrolik destekli direksiyon pompaları: hidrolik destekli direksiyon pompaları direksiyonu yumuşatma görevi için elektrik destekli direksiyon pompalarından farklı olarak; sisteminin içerisinde bir motor bulunmadığı için gücü motordan kasnak, kayış prensibi ile çekerek görevini başarı ile tamamlayan çalışır. Bunun dışında sistem içerisinde bulunan hidroliğin basınç özelliğinden faydalanmaktadır. Hidrolik pompadan aldığı yardım sayesinde sistemin ihtiyaç duyduğu yüksek basıncı tedarik eder. Biçim açısından büyük bir çoğunluğu kanatçıktı bir yapı içerisinde bulunur. Hidrolik basınç kremayer hareket haline gelebilmesi için pinyon dişliye yardımcı olur.
Uygulayacağı desteğin oranı ise ihtiyaç duyulan basınca bağlı olarak içerideki pistona uyguladığı oranına bağlı olarak değişmektedir. Bu yüzden yüksek bir kuvvete ihtiyaç duyulduğu zaman basıncın oranı da buna bağlı olarak artacaktır. Bu basınç değişimini düzenleyen mekanizmada ana mile bağlı olan bir kumanda valfi tarafından dengelenir.
Bazı hidrolik destekli direksiyon pompalarında da ‘’palet’’ adı verilen bir mekanizma bulunmaktadır. İçerdeki paletler dönüş açısının vermiş olduğu merkez kaç kuvvetinin etkisiyle dış kısma doğru kanatlarını açar ve pompanın gövde kısmına doğru dönmeye başlar. Pompanın gövde kısmında ise ; 4 adet kanal bulunmaktadır. Bu kanalların 2 adeti emiş(giriş), 2 adeti basma(çıkış) kanalıdır. Rotarın her dönüşünde içinde bulunan kanatlar artan hacmin etkisiyle dönmeye başlayacaktır ve bu düzenek içinde yağ emilmeye devam eder. Manevra işlemlerinde ise mevcut hacim diğer zamanlara göre düşeceği için yağda bir basınç oluşup direksiyonun dönüş kolaylığında daha da artış sağlar. Basıncı artan yağ ise basma kanalından tahliye edilerek görevini tamamlamış olacaktır.
Aracimauygun.com Türkiye'nin en hızlı ve en ucuz oto parçalarını sunar. Aynı zamanda
Hidrolik Deposu için linke tıklayarak ilerleyebilirsiniz.