ŞALTERLER VE MÜŞÜRLER NELERDİR?
MARŞ ŞALTERİ (MARŞ MOTORU SELENOİDİ / MARŞ SELENOİDİ / BAŞLATMA SELENOİDİ) NEDİR ? MARŞ ŞALTERİ NEDİR? MARŞ MOTORU SELENOİDİ NEDİR? MARŞ SELENOİDİ NEDİR? BAŞLATMA SELENOİDİ NEDİR ? MARŞ ŞALTERİ ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR? MARŞ MOTORU ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR? MARŞ SELENOİDİ ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR? BAŞLATMA SELENOİDİ ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR?
marş şalteri ve "başlatma solenoid" olarak da bilinen marş selenoidi, ilk görevi yerine getiren ve marş motorunu aktive eden elektromekanik bir parçadır. Birçok marş selenoidi, direkt olarak marş motorunun üst kısmına monte edilir. Araç çalıştırıldığı anda, aküden iletilen elektrik akımı marş sisteminden (röle vb.) Sonra marş solenoidine geçer. Güç aktarıldığında, selenoidin içinde bulunan bir dizi sargı (tutucu ve çekici sargılar) mıknatıslanır ve solenoid içinde bulunan pistonu (plancır) eyleme geçirir. Harekete başlayan piston, ayırma çatalını zorlar ve pinyon dişlisiyle volan dişlisini birleştirir. Aynı zamanda, bir diski kontağa doğru iter ve iki terminali birleştirmeye çalışır. Bu eylem; akımın, solenoidin marşa geçmesine müsaade eder. En sonunda marş motoru tahrik tertibatı harekete geçer ve marş motoru dönmeye başlar.
Marş motoru selenoidi arıza belirtileri nelerdir?
- Solenoidin duyulan hızlı yada ardışık tıklama
Bu durum, genellikle solenoide yeterli akım ulaşmadığı için kaynaklanır. Sıkı olmayan bağlantılar ve paslanmış terminallerde benzer sorunlara yol açabilir. Bu ve benzeri durumlarda, solenoid gereken miktarda güç üretemez ve marş motoru çalışamaz.
- Marş almamaya karşı motor çalışmaması
Marş selenoidi arıza yaptığı zaman buna bağlı olarak marş motoru da çalışmaz. Bu da, kontak anahtarı çevrildiği zaman motorun marş yemeyeceği ve aracın çalışmayacağı anlamına gelir.
- Marşa basıldığı an tıklama sesi yoksa
Marş çevrildiğinde duyulan tıklama vb. Ses, marş selenoidi veya marş rölesinden geliyordur eğer hiçbir ses duyulmuyorsa, arızalı bir marş selenoidi ile karşı karşıya olabilirsiniz.
- Marş motoru dönüyor ama volan dönmüyor
Zayıf marş selenoidi, volanı harekete sokmadan marş motorunun tork yakalamasına izin verebilir. Bu, belirti yanmış kontakları işaret etmektedir. Kontakların zaman aşımıyla ısıya ve yüksek akımlara maruz kalması, yüzeylerin erimesine ve kaynamasına neden olur. Doğru zamanda müdahale edilmediği sürece bütün marş sistemi zarar görür.
Bazı anlarda tıklama sesi olmasına rağmen, marş motorunun dönmesinde sıkıntılar yaşanabilir. Bu ve benzeri durumlarda, korozyon, kir ve kalıntılar sebebiyle elektrik iletkenliğinin azalmasından kaynaklanan sorunlardır.
MARŞ MÜŞÜRÜ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR? MARŞ MÜŞÜRÜ ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Müşür araçlarda bulunan ve kelime anlamı algılayıcı ve gösterge olan bir çeşit sensör vardır. Araçlarda farklı görevler için üretilen birçok çeşitli sahip müşürler vardır. Müşürlerin temel amacı açma yada kapama sağlamak ve bu eylemleri yapabilmek için algılayıcı olarak kullanılmaktadır.
Araçlarda farklı vazife ve işlevleri olan müşürler mevcuttur. Her müşürün ayrı işlevi olduğu gibi bu müşürler sayesinde araç göstergelerin takip ederek ideal bir şekilde kullanmak mümkün olur.
Müşür çeşitlerini sayacak olursak şunlardır; yağ müşürü, hararet müşürü, fan müşürü, geri vites müşürü, fan müşürü, termostat müşürü, radyatör müşürü, debriyaj müşürü, fren müşürü, olmaktadır. Bu müşür çeşitlerinin işlevleri ise geri vites müşürü, kontağı aktif hale getirince fren lambasının yanmasını ve motor çalışmaya başladığı zaman kendiliğinden kapanmasını sağlamaktadır.
Aracimauygun.com Türkiye'nin en hızlı ve en ucuz oto parçalarını sunar. Aynı zamanda
Marş Motoru için linke tıklayarak ilerleyebilirsiniz.