ŞAMANDIRA VE POMPA NEDİR? ŞAMANDIRA NEDİR? POMPA NEDİR?
Şamandıra ve pompa, Benzinli ve dizel araçların yakıt deposunun içinde aracınızın yakıt durumunu öğrenmeniz açısından çok önemli olan şamandıra adı verilen bir parça vardır. Benzin şamandırası olarak da bilinen parça araç içinde ne kadar yakıt kaldığını ölçen basit bir alettir. Benzin şamandırasının çalışma prensibi oldukça basittir.
Peki benzin şamandırası nasıl çalışır dersek;
Yakıt deposunun içerisinde seviyenin ölçülmesi için yakıt seviyesi gönderme bölümü bulunur. Bu ünite bazı araçlarda benzin pompasına bağlıyken bazı araçlarda tamamen bağımsız bir şekilde yer almaktadır. Fakat her iki durumda da yakıt seviyesini belirlemek için sistem üç ayrı parçadan oluşur.
- Şamandıra : yüzer bir kompozit ya da köpükten üretilen şamandıra depoda içinde bulunan yakıtın üzerinde yüzer.
- Metal çubuk : şamandıranın bağlı bulunduğu parçadır. Bu metal çubuk yakıt seviyesine bağlı olarak aşağıda yada yukarıda durur ve yakıt konumuna göre direnç değişir.
- Direnç anahtarı : metal çubuğun diğer ucuna bağlı olan elektrikli bir sistemdir. Şamandıra, yakıt seviyesi az iken daha az direnç oluşturur ve yakıt seviyesi yükseldikçe direncin seviyesi de doğru orantılı olarak yükselir. Bu sebeple aracın deposundaki yakıt miktarına göre direnç yaratır ve ecu bunu yakıt göstergesinde kullanır.
Yakıt şamandırası, hemen hemen bütün araçların yakıt deposunda bulunan bir bileşendir. Yaygın olarak depo şamandırası ya da benzin şamandırası olarak da adlandırılır. Yakıt şamandırasının işlevi, depodaki yakıt miktarını bir sinyal yardımı ile gösterge paneline aktarmak ve sürücüyü yakıt miktarı hakkında bilgilendirmektir. Çoğunlukla metal bir kol, şamandıra ve şamandıranın yerine göre değişen bir dirençten oluşmaktadır.
Bunların yanı sıra depodaki yakıtın tükenmesi farklı sorunlara yol açabilir. Yakıt bittiği zaman, depo içerisinde bulunan yakıt pompası aşırı ısınarak hasar görür. Aracın yakıtı devamlı olarak biterse bu olay yakıt pompasının arızalanmasına sebep olur. Araç devamlı olarak düşük yakıt seviyesinde kullanılırsa, depodaki tortu, pislik ve diğer yabancı maddeler yakıt filtresini, yakıt pompasını, enjektörleri ve yakıt hatlarını tıkayabilir. Tıkalı olarak kullanılan bir yakıt hattı motorun ömrünü kısaltarak hem araç performans sorunlarına hem de büyük masraflara yol açabilir.
Yakıt pompası; yakıtı depodan emerek motora ileten parçaya yakıt pompası denir. Motorlu araçlar adına oldukça kritik olan bu parça, dizel motorlu araçlarda mazot pompası olarak bilinir. Mazot veya benzin pompaları, motor ile depo arasında yer alırlar ve motor çalışır duruma geldiği zaman devreye girerler.
Dizel veya benzinli araçlarda yakıt pompası arızaları ile karşılaşmamak için alınan mazotun yada benzinin kalitesine çok dikkat edilmelidir. Bozuk veya içinde tortu, kil gibi yabancı maddeler bulunan yakıtlar, pompanın bozulmasına ve dolayısıyla yakıt basıncı düşeceği için motora yakıt iletiminin devamlı olarak sağlanamamasına yol açabilir.
Yakıt pompası; rölenin bozulması, sigortanın atması, bağlantı kablolarında veya soketlerdeki kopmalar yada gevşemeler nedeniyle arıza verebilir. Pompa arızalanırsa; motora yakıt gönderilemeyeceği için motor stop eder ve bu nedenle yakıt pompası bakımına oldukça dikkat edilmelidir.
Aracimauygun.com Türkiye'nin en hızlı ve en ucuz oto parçalarını sunar. Aynı zamanda
Turbo ve Ekipman için linke tıklayarak ilerleyebilirsiniz.