Aks Nedir, Ne İşe Yarar?
Aks halk arasında dingil adıyla da anılmaktadır. Motorlu araçlarda diferansiyel sisteminden çıkan dönme hareketini tekerleklere ulaştıran çelik mile denir. Bir başka deyişle motorun sağladığı tork ve gücü tekerleğe aktaran elemandır. Bu işlev sırasında yolcular da dahil aracın tüm yükünü üstlenmektedir. Bununla birlikte araç hız kazanırken, viraja girdiğinde, virajdan çıkarken ya da frene basıldığında güvenliği ve konforu sağlamakla yükümlü olan parçadır.
Diferansiyel kısmında sağ ve sol kısımda olmak üzere iki tane aks yer alır. Aksları oluşturan genel aksamlar keçe, rulman ve körüklerdir. Aksların merkezlenmesini sağlayan aks kovanında yer alan aks rulmanlarıdır. Aks kovanı ile aks mili arasındaki yağın sızmasını engellemesi için aks keçeleri aks kovanına monte edilir. Aksın iç ve dış bölümünde yer alan kısmında aks körükleri vardır. Dışarıdan gelebilecek yabancı maddelerin rulmanlara girmemesini sağlar.
Arka veya önden çekişli olma durumuna göre akslar farklılık gösterir. Örnek verecek olursak, önden çekişli araçlarda aks boyları ve bağlantı biçimleri sol ve sağ yanlarda farklıdır. Aks boyları arkadan çekişlilerde birbirlerine eşittir.
Aks Kafası Nedir, Ne İşe Yarar?
Tekerleğin dönüş yapmasını sağlayan otomobil için çok önemli olan parça aks kafasıdır. Aks denilen milin ucuna bağlı şekildedir. Aracınız hareket halindeyken aks kafası amortisörün yukarı ve aşağı salınımının takibini sağlar. Tekerlek dönme açısına uygun şekilde hareket edebilme özelliği mevcut olan parça aks kafasıdır.
Aks Keçesi Nedir, Ne İşe Yarar?
Aksların giriş uç kısmındaki alandan şanzıman yağının kaçmasını engelleyen parçaya aks keçesi denir. Aks kovanı ve aks aks mili arasında bulunur. Yağın sızmasını engellemektedirler. Aks keçeleri çelik bir halkanın üzerinde kauçuk bir yapı halindedir.
Aks Körüğü Nedir, Ne İşe Yarar?
Aks körüğü, önden çekişli olan aracın şanzımandan çıkan sabit hızlı aksın üzerinde bulunan eklem kısımlarını tozdan pislikten koruyan ve eklemlerde bulunan gres yağının boşalmamasını sağlayan bir muhafaza görevi gören plastik, körük özelliği taşıyan parçadır.
Aks Mafsalı Nedir, Ne İşe Yarar?
Aks mafsalları önden çekişli araçların aks millerinde kullanılmaktadır. Her bir aks milinde iç ve dış tarafında olmak üzere iki adet aks mafsalı bulunur.
Aks Rulmanı Nedir, Ne İşe Yarar?
Aks rulmanı, porya bilyası olarak da bilinen motorlu taşıtlarda oldukça önemli bir elemandır. Sürtünme veya dönme etkisini azaltmak için, aşınmayı en aza indirgemek ve enerji yitimini önlemek gibi önemli işlevleri vardır. En önemli görevi ise araçta bulunan tekerlerin dönüş hareketini sağlamasıdır.
Aks Burcu ve Taşıyıcı Nedir?
İç trim parçalarını birbirine bağlayan plastik elemanlar bütünüdür.
Amortisör Nedir, Ne İşe Yarar?
Aracın süspansiyon parçalarından birisi de amortisördür. Genelde amortisör araçta sarsılmayı önleyen ve konfor ve rahatlığı sağlayan bir parçadır. Süspansiyon sistemini yol üzerinde oluşan bozukluklardan kaynaklanan oluşabilecek sertlikleri emen ve aracın yükünü taşıyan ana unsur olarak görebiliriz. ‘’Amortisörlerin görevi nedir?’’ sorusunun cevabı olarak, Amortisörlerin asıl görevi yayların salınımını azaltmak ve çukura düşüldüğünde ve bir tümsekten geçildiğinde çok kez yaylanarak lastiklerin yol tutuşunun azalması ve hakimiyetin kaybolmasını engellemektir diyebiliriz. Amortisör küçük bir parça rağmen, çok etkili elemandır. Lastikleri yerde tutmaktadır, aracın kasasını dengelemektedir ve konfor sağlamaktadır. Amortisör sayesinde konforlu ve güvenli bir sürüş tutumu sağlamış oluruz. Amortisör üzerindeki yayların en önemli işi, tekerleğin yolun yüzey kısmı ile sürekli teması muhafaza etmesini sağlamaktadır.
Amortisör Burcu Nedir, Ne İşe Yarar?
Amortisör takozu olarak da bilinen amortisör burcu, aracın şasisine bağlayan elemandır. Amortisör kulağı veya amortisör kulesi olarak da bilinmektedir. Birçok ön amortisör burcu, aynı zamanda direksiyon miliyle hareket eden bir bilya yatağı içermektedir. Amortisör bilyası, direksiyonun tepkisini etkileyen önemli bileşenlerden biridir.
Amortisör Körüğü Nedir, Ne İşe Yarar?
Esneyen kauçuk parçalardan yapılmaktadır. Aks millerini kir ve tozdan koruyarak yağlamayı ve gres sızıntısını önleyen parçalar amortisör körükleridir.
Amortisör Rulmanı Nedir, Ne İşe Yarar?
Amortisör rulmanı, direksiyonun tepkisini etkileyen önemli bir parçadır. Direksiyon simidi döndürüldüğünde, amortisör rulmanı yatağında dönmektedir. Bu sayede tekerleklerin açısını ve hizasını kontrol etmektedir. Takozun ortasında darbeleri engelleyen kauçuk bir yalıtım malzemesi vardır.
Amortisör Takozu Nedir, Ne İşe Yarar?
Amortisör burcu olarak da bilinen amortisör takozu, aracın şasisine bağlayan elemandır. Amortisör kulağı veya amortisör kulesi olarak da bilinmektedir. Birçok ön amortisör takozu, aynı zamanda direksiyon miliyle hareket eden bir bilya yatağı içermektedir. Amortisör bilyası, direksiyonun tepkisini etkileyen önemli bileşenlerden biridir.
Bijon Nedir, Ne İşe Yarar?
Araçlarda jantın şafta sabitlenmesi için kullanılan bir tür cıvata parçasıdır.
Bijon Saplaması Nedir, Ne İşe Yarar?
Aracın tekerlek göbeğine takılan ve fren kampanası veya rotor boyunca uzanan dişli bağlantı elemanlarına bijon saplaması denir. Arabaların çoğunda dört veya beş bijon saplaması bulunmaktadır. Aracın tekerleği bu saplamalar ve bijon somunları ile araca sabitlenmektedir.
Diferansiyel Nedir, Ne İşe Yarar?
Motordan çıkan gücü araçtaki tekerleklere ulaştıran parça diferansiyeldir. Motordan gelen dönme aksiyonu ise şanzıman tarafından diferansiyele ulaştırılmaktadır. Bu kısımdan da aracın tekerleklerine iletilmektedir. Bu gücü dönme açısıyla beraber tekerleklere diferansiyel ulaştırır. Aracın virajı sorunsuz bir şekilde almasını sağlamaktadır.
Helezon Yayı Nedir, Ne İşe Yarar?
Helezon yayı araçlarda güvenli sürüş ve dengeli süspansiyon için gerekli olan elemandır. Zemin ile araç arasında bir güç emme noktası oluşturarak araç gövdesini korumakta olan parça helezon yaylarıdır.
Hız Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar?
Otomobillerin mevcut hızını devamlı olarak ölçen sistem hız sensörüdür. Bu sistem, okuduğu tüm değerleri ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi)'ne aktarma işlevini gerçekleştirir. Bu şekilde de sürücüler mevcut hızı gösterge paneli üzerinde görebilir.
Jant Nedir, Ne İşe Yarar?
Araçlarda lastiklerin taktığımız, tekerleğin çemberinin içindeki metal bölüme jant denir.
Mafsallı Mil Nedir, Ne İşe Yarar?
Araçlarda farklı eksenlerde çalışması için üretilen 2 farklı mili, birbirine bağlayabilen ve hareketi iletmeyi sağlayan parçaya mafsallı mil denmektedir. Mafsallı mil, dönerek çalışan millerin hareketlerini doğru bir açıyla iletmeyi sağlar.
Makas Burcu Nedir, Ne İşe Yarar?
Araçların süspansiyon sistemlerinde kullanılan makaslarda; pim ile makas aralığını doldurmak, yoldan gelen sarsılma durumunu engellemek ve ağır yüklerin getireceği titreşim etkilerini kesmek için kullanılan parçaya makas burcu denir.
Porya ve Rulmanı Nedir, Ne İşe Yarar?
Tekerleğin, aks başlarının ve fren sistemlerinin üzerine bağlandığı ve tüm bu elemanları taşıyan parçaya porya denir. Aracın tekerlerinin dönme işlevi bu parça ile sağlanmaktadır. İçinde bulunan bilyeler ve rulman doğru şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
Rotil Nedir, Ne İşe Yarar?
Araçlarda direksiyon mafsalı ve direksiyon kontrol kolunu bağlayan hareketli eksenel yatağı ifade eden parçaya rotil denir. Rotil her yöne dönebilen, bir yuva içinde vidalı uzantısı olan çelik bir bilyenin yerleştirilmesiyle oluşur. Hareketli iki süspansiyon sistemini birbirine bağlayan yine hareketli bir bağlantı elemanı olarak bilinir.
Rotilli Kol Nedir, Ne İşe Yarar?
Aracın yana yatması dönüş esnasında meydana gelen merkezkaç kuvvetine bağlı şekilde aracın savrulmasını önlemek için denge kolu yani rotilli kol kullanılmaktadır. Denge çubuğu virajın iç tarafında kalan tekerleği de yere bastıracak şekilde, emniyetli bir dönüş yapma imkanı sağlamaktadır.
Salıncak Nedir, Ne İşe Yarar?
Aracın güvenli biçimde kullanılabilmesi için gerekli olan parçaya salıncak denir. Süspansiyon sistemine dahil olan ve içinde yer alan araba salıncağı, amortisörleri barındıran süspansiyon parçasıdır.
Salıncak Burcu Nedir, Ne İşe Yarar?
Salıncak üzerinde süspansiyon sisteme dahil olabilmek için iki farklı bağlantı hattı mevcuttur. Bu iki bağlantı hattı rotil ve salıncak burçlarıdır. Salıncağı şasiye bağlayabilmek için kullanılan kauçuk ve metal bileşimden oluşmuş yataklar salıncak burcudur.
Şaft Nedir, Ne İşe Yarar?
Araçlardaki şaft, motor torkunu dişli kutusundan ya da diferansiyelden tekerleklere yönlendirme işlemini gerçekleştirir. Şaftın işlevi, motor torkunu dişli kutusundan veya diferansiyelden tekerleklere aktarmadır.
Torsiyon Burcu Nedir, Ne İşe Yarar?
Torsiyon burcu, arabaların arka tekerlerini araç şasesine bağlayan parçalardır. Bu parça arızalı olduğunda arabanızın tekerlerinin sağlıklı bir şekilde bağlı olmaması sorunu oluşabilir.
Torsiyon Nedir, Ne İşe Yarar?
Araçlarda farklı bir mantıkla çalışır durumda olan bir tür esneme sistemine torsiyon denir. Torsiyon sistemi sayesinde aracın, genel olarak daha iyi bir şekilde yol tutuş sağlanır.
Travers Takozu Nedir, Ne İşe Yarar?
Traversler araç ön takım parçaları olarak bilinen sisteminin sabitlendiği kısımdır. Motorun alt kısmında bulunan travers motor ile şanzıman takozları sabitlenmektedir. Farklı elemanları bir arada tutabilme özelliği bu parçanın çok sağlam malzemeden yapılmış olmasından dolayıdır.
Viraj Demir Lastiği Nedir, Ne İşe Yarar?
Viraj demiri z rotuna bağlı iken sadece tekerlekler arasında duramayacağı için aracın altına sabitlenmesi sağlanmalıdır. Bu sabitleme parçası viraj demiri lastiğidir.
Z Rot Nedir, Ne İşe Yarar?
Virajlarda demiri amortisörlere bağlayıp askı işlevini yerine getiren parça Z rottur. Viraj demiri bulunmayan arabalarda z rot birleştirici görev görüp amortisörü ve süspansiyon salıncağını birbirine bağlamaktadır.