YAĞ POMPA DİŞLİSİ NEDİR? KAÇ ÇEŞİT YAĞ POMPA DİŞLİSİ VARDIR? DİŞLİ POMPA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Yağ pompa dişlisi; sıvıların pozitif anlamda yer değiştirmesine yarayan pompalar olup her devir adına sabit değerde sıvıyı pompalamaktadırlar. Rölanti ve tahrik dişlisinin bir parçası, pompa girişinde emme kuvveti oluşturmak ve akışkanı kendine çekmek üzere hareket eder. Dişlilerin diş kısımlarında ve pompa duvarlarında bulunan sıvı boşaltma bölümüne yöneldikçe, girişte çıkışta hareket ettikçe, pompa içinde ki hacim küçülür. Küçülen hacim sayesinde, pompanın içinde basınç yükselerek birikmeye başlar.
Dişli pompa nedir, dişli pompa özellikleri nelerdir?
Döner pompalara, dişli pompa adı verilmektedir; dönen dişliler yardımıyla sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı mahallini iter ve doğal olarak vakum basıncı yaratılır. İki veya daha fazla dişlinin yardımı ile işlevini tamamlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç yaratabilme özelliğine sahiptir. Hidrolik sıvı güç uygulamaları içerisinde en yaygın olan pompa türlerinden biri dişli pompalardır. Dişli pompalar, yüksek viskoziteli sıvıları körüklemek için kimyasal tesisatlar da da çoğunlukla kullanılan bir pompa türüdür. Dişli pompalar her devir için aynı oranda sıvı pompalar. Dişlilerin dönme hızıyla doğru orantılı darbesiz ve pürüzsüz bir akış sağlar. Plastikler, boyalar, yağlar, yapıştırıcılar veya sabunlar gibi yüksek viskoziteli sıvıları körüklemek için oldukça uygundurlar.
Dişli pompa çalışma prensibi
Dişli pompalar; “pozitif yer değiştirmedir†ve her bir devir için aynı miktarda sıvı pompalarlar. Tahrik ve rölanti dişlisinin dönen bir teçhizatı, pompa girişinde çekme kuvveti oluşturmak ve akışkanı emmek üzere hareket eder. Dişlilerin dişleri ve kasanın duvarları arasında boşaltma alanına yönlendirilen sıvı, girişten çıkışa hareket ettiği sürece hacim küçülür ve bu hacim küçüklüğü basınç birikmesine sebep olur. Dişli pompalarda dolanan akış, pompa dişleri arasındaki hacmi, rpm dişlilerinin dönme hızını ve kayma oranını belirler. Pompa aşınmaya başladığı zaman kayma oranı da artmaya başlar.
Dişli pompa özellikleri
Dişli pompalar, sınırlı sayıda devinimli parça ile kompakt ve basit sayılan pompa çeşididir. Pistonlu pompaların ürettiği basınç yardımıyla veya santrifüj pompaların akış hızlarıyla denk sayılmasalar da vana pompalara göre daha yüksek basınç ve getiri sunar. Dişli pompalar bilhassa diğer yüksek viskoziteli sıvıları ve yağları pompalamaya uygun olarak üretilmişlerdir. Dişli pompalar çoğunlukla karıştırma ve ölçüm işlemleri için kullanılır. Özel olarak agresif sıvıları işlemek için tasarlanabilirler. Çoğunlukla dökme demir yada paslanmaz çelikten üretilirler.
Dişli pompa kullanım alanları nelerdir?
Dişli pompalar mevcut olarak boyalar, yağ, gıda maddeleri ya da reçineler gibi yüksek viskoziteli sıvıları pompalamak için kullanılmaktadır. Doğru doz veya yüksek basınç çıkışına ihtiyaç olduğu herhangi bir kullanımda tercih edebilirler. Dişli pompasının çıkışı, basınçtan çoğunlukla etkilenmez; bu sebep ile beslemenin düzenli olmadığı her durumda da tercih edebilirler.
Dişli pompa çeşitleri nelerdir?
Dişi pompalar tasarım ve kullanıma bağlı olarak dahili dişli pompa yada harici dişli pompa olarak ayrılırlar.
Harici dişli pompalar
Harici dişli pompalar hidrolik güç kullanımlarında, mobil tesis ekipmanlarında yada kaldırma makinelerinde kullanılabilir. Elektrikli ekipmanın büyük hacimli, elverişsiz yada maliyetli olduğu bölümlerde güç sağlamak adına kullanışlıdır. Harici dişli pompalar, orta verimlilik ve diğer çeşitlere göre daha az maliyetli pompalardır. Dizel, benzin ve gazyağı gibi yakıtları aktarmak amacıyla kullanılırlar.
Dahili dişli pompa
İç dişli pompa yada dahili dişli pompa olarak bilinir. İçten kesilmiş dişlere sahip olan ve içten kesilmiş dişlerin iç kısmında bulunan, iç içe geçmiş dişlilerinden destek alarak akış üretimini sağlar. Dişliler ağ örgüsünden ayrıldıktan sonra pompanın içine sıvı alınır. Dişliler pompanın giriş kısmında bulunan ağdan çıktıktan sonra, genişletilmiş bir hacim oluştururlar ve sıvı boşluklara akar. Sıkışmış olan sıvı girişten, muhafaza çevresinde bulunan deşarja taşınır. Dişlilerin dişleri, pompanın basma tarafında iç içe girdikçe hacim azalır ve sıvı basınç altında dışarı yönlendirilir.
Aracimauygun.com Türkiye'nin en hızlı ve en ucuz oto parçalarını sunar. Aynı zamanda
Yağ Pompa Zinciri için linke tıklayarak ilerleyebilirsiniz.