YAĞ POMPASI NEDİR? YAĞ POMPASI ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR? YAĞ POMPASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Yağ pompası bu mekanizmanın sistematik bir şekilde çalışabilmesi açısından oldukça kritik bir yapı içindedir. Kartel içerisinde bulunan yağı alıp güçlü bir şekilde ihtiyaç olunan alanlara göndererek sürtünme gibi istenmeyen durumların oluşmasını engeller ve ısıyı minimize eder. Fakat yağ pompasının yaptığı tek iş çektiği yağı göndermek değil, aynı zamanda göndermiş olduğu yağın dönüşünün analizini de yapmaktadır. Yani; gelen yağda bulunan pislikleri ve yabancı maddeleri süzerek pompalayacağı yağda bulunan yabancı maddelerin minimum seviyede olmasını sağlar. Bunun haricinde motorun soğuması için ihtiyaç duyulan oluşumda ve motor performansının uzun süre sabit kalması hususunda önemli bir görev üstlenir.
Yağ pompası çeşitleri :
Motorlarda ana olarak kullanılan 3 tür yağ pompası çeşidi vardır. Bunlar,
- Dişli tip yağ pompası
- Rotorlu tip yağ pompası
- Paletli tip yağ pompası
Dişli tip yağ pompası: dişli tip yağ pompasında birbiriyle temas eden iki tane dişli şeklinde çark bulunur. İçerisinde bulunan dişliler dönmek için belli bir harekete ihtiyaç duyar. Bu hareketi kimi motor tiplerinde kam mili aktarırken kimi motor tiplerinde de krank mili ile sağlar. İçlerinde bu dişliler ile bağımsız olarak bir de yağ çıkış kanalı ve yağ çıkış mevcuttur. Dişliler döndüğü süre içerisinde giriş kanalından tahliye olan yağ çıkış kanalına doğru gönderilmektedir. Aktarılan yağ motorun ihtiyacına göre değişmekle birlikte içerde bulunan dişlilerin dönme hızı ve yağın kalınlığı baz alınarak değişiklikler olabilir.
Motor yağı soğukken motor yüksek devirlerde çalışmaktadır. Devir arttıkça dişlilerin arasında dolaşan yağın oranı da doğru orantılı bir şekilde artış gösterir. Fakat bu artışın herhangi bir şekilde denge etmemiz gerekir. Sonuç itibari ile kartel de ebedi bir stok bulunmamaktadır ayrıca içeride dolaşan yağın miktarı motor sağlığı açısından oldukça önemlidir. Şöyle ki içeride bulunan yağın fazla ya da az olması aynı oranda motora zarar vermektedir. Bu dengeyi ayarlama görevi de yağ ayar subabı tarafından kontrol edilmektedir.
Paletli tip yağ pompası: paletli tip yağ pompası çalışma sisteminde dişli tip yağ pompasından değişik olarak dişliler yerine adından da anlaşılacağı gibi paletler kullanılmaktadır. Paletler pompanın gövde kısmında bulunmaktadır. İç bölüme yerleştirilen palet yayları yardımı ile paletlerin yüzeyleri aralıksız olarak devamlı temaslandırılır. Bu sırada paletin başlığı, pompanın miliyle bağlantı halindedir. Mil dönme işlemini tamamladıktan sonra iç kısma yerleştirilen paletler sisteme göre giriş kanalının ön kısmında bulunurlar veya ihtiyaç anına göre çıkış kanalının ön tarafında neredeyse sıfıra kadar azalırlar. Hacim sıfır seviyesini gördükten sonra içerideki yağ ana yağ kanalına gönderilir.
Rotorlu tip yağ pompası: rotorlu tip yağ pompasında çark mekanizması dışına yerleştirilmiş bir rotor bulunmaktadır. İç tarafta yer alan rotor, rotor yuvasının içerisinde ve yağ pompasının mili döndüğü zaman iç rotor ile çalışan dış rotor, yağ giriş tarafında bulunan kanalda büyüyen ve yağ çıkış kanalı bölgesinde bulunan sıfıra kadar düşen farklılık gösteren bir hacim meydana gelmektedir. Büyük bir kütle ile giriş kanalında bulunan yağ, çıkış kanalı yatağına hacmi sıfıra kadar indikten sonra da ana yağ kanalına gönderilerek ihtiyaç duyulan yağın tedariki yapılır.
Aracimauygun.com Türkiye'nin en hızlı ve en ucuz oto parçalarını sunar. Aynı zamanda
Yağ Pompa Dişlisi için linke tıklayarak ilerleyebilirsiniz.